onsdag den 27. marts 2013

Kirkerne skal ikke bruges til Opera: O.E. Indergaard


                                         KIRKA SKAL IKKE BRUKES TIL OPERA
Den 28-1 stod det i Tidens Krav en artikel: Åbner kirke for opera. På grund av ombygning og restaurering av Festiiteten tar man nå kirke på Kirkelandet i brug for to operaforestillinger, og det er Pucchinis operaer ”Gianni Schicchi” og ”Søster Angelia”. Både sognepræsten, kirkeværgen og lederen i menighedsrådet er enige i dette og er ”svært positive” til dette.
Jeg citere fra det som sognepræst Torbjørn Brøske sa i avis-antikkeler: ”Vi ønsker forestillingen velkommen og har vært positive fra første dag. Kirkelandet Kirke skal være en kulturåben kirke, og har i alle år vært et av byens vigtigste kulturhus. Kirkens budskab og kirkens liturgier er selv et stort drama, og i kirken skal det være rom for alle menneskers religiøse livstolkning gjennom musik, dans og bilder.”
Etter min vurdering er det helt galt å åbne kirke for opera, verdslige skuespil og dans av den grund at kirke er et hus som er indviet til Gud til bøn og Gudstjeneste. Det er Guds møteplass med menneskerne. Dersom er bruger Guds-huset til noe andet, er dette et misbrug av huset og et misbrug av Guds navn og Guds ordninger som er til frelse for menneskerne.
Torbjørn Brøske sier at vi må være ”positive”, Ja, det er rett, men hvad skal vi være positive til? Vi skal være positive til det som kirke står for og forsøge å værne og beskytte den fra ”indtrængning og angreb” utenfra. Du må huske på det T.B. at de fleste av de menneskerne som du ”vinder” på operaforestillingen, de taber du neste søndag og søndagene derefter på Guds-tjenesten, og du kan også risikere å tape dem for Guds rige, dersom du ikke værner om Kirkens budskab og fortæller sandheden om Gud og menneskeene.
Du er ikke sat til å være med på å åbne kirke for verdslig underholdning, men du er sat i kirke, for å forkynde Bibelens budskab om frelse, forsoning, nåde og dom.
Alteret og korset er de vigtigste symbolene i kirke. Du ønsker at de skal være dækket til under forestillingen. Dette er en indrømmelse fra din side om at opera og verdslig underholdning ikke er forelig med forsoningens kors og alterets bøn, bod og nadver.
Du sier på slutten av T.K.s interview med dig: ”i kirken skal det være rom for alle menneskers religiøse livstolkning gjennom musikk, dans og bilder.” Denne udtalelsen er helt feil. Kirke skal ikke være åben for alle religiøse udtrykke som mennesker har kommet frem til op gjennom historien. Dette betyr med andre ord at du ønsker å åbne kirke for de fremmede religioner og de filosofiske systemer, som er imod det som kristendommen står for.
Jeg minder om ordlyden i den gamle klokkebønnar som har lydt i vore kirker i mange år: ”Herre, eg er kommen ind i dette heilage huset dit og vil ta imod det som du Gud Fader, skaparen min, du Herre Jesus, frelseren min, du Heli ga Ånde, trøsteren min i liv og død, vil gi mig. Herre, lad nu op hjertet midt ved din Heilage Ande, så eg ved ordet dit kan sørge over syndende mine, tro på Jesus i liv og død og dag for dag fornyelse i eet heilagt og sand liv. Det ber vi om i Jesu navn. Amen.”

Det er dette kirke skal bruges til. Vi skal lytte etter hvad Gud vil si til hver enkelt, som har opsøgt kirke og ta det innover os. Det kan være til ransagelse av ens liv, til formaning og trøst og til frelse for den enkelte. Kirken skal ikke bruges til verdslig underholdning. Det er nok av hus som en kan bruge til dette. Jesus ryddet også templet i Jerusalem to ganger på grund av de verdslige aktiviteterne som foregik der. (Mat.21,12 og Joh.2,14-16.)
Vi trænger også mennesker i Norge som kan være med å rydde vore kirker og forsamlingshus for fremmed og antikristelig påvirkning og indflydelse.
Hva sier prosten og biskopen til at man har åbnet kirke for operaforestillinger?
Tingvoll den 31-1. 2011. Oskar Edin Indergaard.